NYTT OM UTREDNINGAR

SHK undersöker en olycka med ett Herkulesplan som havererat i Kebnekaisemassivet
2012-03-16

SHK har beslutat att undersöka en olycka med ett Herculesplan tillhörande det norska flygvapnet som havererat i Kebnekaisemassivet. Händelsen inträffade den 15 mars 2012
SHK har skickat en utredningsgrupp till haveriplatsen. Utredningen leds av Agne Widholm. Utredningsgruppen är för närvarande hårt belastad med utredningsarbetet och har därmed ibland svårt att svara på frågor gällande utredningen.

Inriktningen av utredningsarbetet på haveriplatsen

Under tisdagen uppmärksammades att det fanns sprickor i glaciären som inte tidigare varit kända. De upptäcktes med hjälp av markradar och omfattningen av dem är ännu ej klarlagd. Arbetet på platsen inriktas nu mot att med markradarns hjälp säkra vägen upp på glaciären samt i haveriplatsområdet så att personalen kan arbeta utan risker. De närmaste dagarna kommer vädret att omöjliggöra fortsatt bärgningsarbete, men vrakdelar fraktas nu från Nikkaluokta till en hangar vid Kiruna flygplats. Samtidigt kommer personalen att ges möjlighet till vila och återhämtning. Det kommer dock även att finnas personal kvar i området. Arbetet på haveriplatsen beräknas kunna återupptas med full styrka och med längre uthållighet från och med måndag vid lunchtid.


Notisarkiv - nytt om utredningar